Renklerin Psikolojisi


  Evet bugün renklerin insan psikolojisine etkilerini konuşacağız.
Renklerin hayatımızdaki önemini herkes bilir. Hayatımızın içerisindeki bu renkler,bizlerin karakterini,bakış açılarını,günlük psikolojilerini ve insana özgü tün duygu ve düşüncelerini yansıtmaktadır.

Tabi ki bu renkler moda üzerinde de büyük etkisi olan bir olaydır.
Belli renklerin neleri temsil ettiklerini az çok biliriz.Gelin bu renklerin bazılarının insan psikolojisindeki etkilerine bakalım.

Beyaz: Masumiyetin rengidir. Temizliği anımsatır. Gelinliklerin beyaz olmasının nedeni insanda uyandırdığı berraklık duygusudur.
Siyah: Gücün , hırsın , maskelenme eylemini , yalnızlığı temsil eder.
Sarı: Bilindiği üzere güneşin rengidir. Dolayısıyla çarpıcıdır, canlıdır. Sembolizmde geçiciliğin rengi olarak bilinmekle beraber dikkat çekmesi açısından ticari ürünlerde oldukça fazla kullanılır.
Kırmızı: En dikkat çekici renktir denilebilir. Bu yüzden reklam malzemelerinde oldukça fazla tercih edilir. Bunun yanında kalp atışlarını hızlandırdığı söylenir. Bu yüzden yılbaşı ya da sevgililer günü gibi daha çok genç kesime hitap eden bu özel günlerde bu renkten faydalanılır. 
Turuncu: Sosyalliği çağrıştırır.Turuncu “herkes için” imajı verdiğinden yine pazarlama sektöründe sıklıkla kullanılan bir renktir.
Mavi: Bilinen en belirgin özelliği rahatlatıcı etkisidir. Ancak bunun yanında uzaklığı çağrıştırdığından soğuk bir renktir.
Yeşil: Doğayı anımsatır. Bu yüzden de dinlendirici bir etkisi vardır. Aynı zamanda kendine güvenin ve bağımsızlığın sembolüdür.

Aslında bunlar gibi birçok renk ve etkileri var. Daha duyulmamış renklerin etkileri.
Bu renkler net olanları.Diğerleri içinse yeteri kadar gözlemlenmesi gerekir.
Sizlerde yakınınızdaki kişilerin nasıl bir psikolojide olduğunu merak ediyorsanız,bunları daha dikkatlice düşünüp gözlem yapmanız gerekir.







Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

VOGUE